10 egyszerű tipp az egészséges étkezéshez

10 egyszerű tipp az egészséges étkezéshez

Íme tehát 10 pofon egyszerű tipp, ami hozzásegíthet egy egészségesebb étrend kialakításában.

1) Fokozatosság, és kitartás
A több tíz éve megszokott étkezési szokásainkat nem tudjuk csak egyik napról a másikra megváltoztatni. Ha mindent egy csapásra akarunk lecserélni, felváltani, akkor biztosan sok kudarc ér, ami esetleg ahhoz vezethet, hogy idő előtt feladjuk az egészségesebb életmód kialakítását. Ezért hát lépésről, lépésre haladjunk.

2) Vessünk számot a gyenge pontjainkról
A legtöbb ember ösztönösen eszik, azt, amit megkíván, vagy amit éppen a hűtőben talál. Az étkezdei menüsor kialakításába sem nagyon tudunk beleszólni, sokszor azt esszük, ami a legegyszerűbbnek, és leggyorsabbnak tűnik. És ne feledkezzünk meg a nassolásról sem. Ahhoz, hogy megtudjuk mik a gyenge pontjaink, azaz miből és mennyi felesleget eszünk, pár napig írjuk le pontosan, hogy miket eszünk, iszunk.

3) Rendszeres étkezés
Amikor kicsi gyerekei vannak az embernek, olyan kényesen odafigyel arra, mikor, mit eszik a kisbaba. Akkor miért nincs rendszer a felnőttek étkezésében? Ha kihagyunk egy étkezést, a később ránk törő farkaséhség arra késztet, hogy később túlegyük magunkat, vagy éppen, hogy túl sok édességet fogyasszunk. Javaslom, határozzuk meg, hogy mikor eszünk, és ehhez igyekezzük tartani magunkat minden nap.

4) Csak annyit együnk, amennyi az éhség csillapítására elég
Ugye már te is voltál olyan helyzetben, hogy a hasadba már alig fért valami, de a szemed még kívánta. Vagy a gyerek otthagyta a fele ételt, és nem volt szíved kidobni. A szervezetünk alapból jól működik. Különböző formában ezt jelzi is nekünk. Hallgassunk ezekre a jelekre. És ne legyünk maradékevők!

5) Kevesebb kalória
Nem kell lemondani a kedvenc ételeinkről, hiszen mondhatom, az emberek többsége élvezetből eszik. De ha egy-egy alapanyag helyettesíthető valami mással, aminek kevesebb a kalóriaértéke, akkor cseréljük fel (kulcsszavak: kalóriaszegény, zsírszegény)

6) Több rost, és ásványi anyag
A modern, és elfoglalt ember egyik nagy hibája, hogy kevés zöldséget, gyümölcsöt és gabonafélét fogyaszt. Sőt, tovább megyek, vannak olyan alapanyagok, amikről semmit sem tud a legtöbb ember. Iktassunk be tehát a mindennapi étkezésünkbe sokkal több rostot, és ásványi anyagot tartalmazó alapanyagot.

7) Jó zsírokat, és módjával
A főzés során, az egyik legnagyobb hiba, hogy túl sok zsiradékot használunk fel hozzá. A zsírokra szüksége van a szervezetünknek, de ha túl sokat viszünk be, akkor elkerülhetetlen, hogy annak hosszútávon következményei legyenek: elhízás, magas koleszterinszint, szív- és érrendszeri megbetegedések. Kerüljük a transzzsírokat, de vigyünk a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű, és arányú Omega, 3 és Omega 6 zsírsavakat.

8) Válasszunk tápláló ételeket
Nemtől, életkortól, igénybevételtől függően meghatározható az átlagos energiaigénye az embernek. Ebbe a nap mennyiségbe kell belesuvickolni számtalan vitamint, ásványi anyagok, fehérjét, szénhidrátot, rostot, és sorolhatnánk. Ahhoz, hogy valóban értékes alapanyagokhoz jusson a szervezetünk, megfontoltan kell megválogatni a bevitt ételeket.

9) Időnként jutalmazz is
Nem kell mindig mindenről lemondani. Ha egyik nap túl sokat nassoltunk, vagy egy buliban kétszer annyit ettünk a jó kis bográcsos pörköltből, ne legyen lelkiismeret furdalásunk. Elég, ha a következő napokban jobban odafigyelünk az étkezésünkre.

10) Tartsd a súlyod
Ez az utóbbi tanács már szinte logikusan jón az előzőekből. Ha egészségesen, és rendszer szerint étkezünk egyensúlyban tudjuk tartani a testsúlyunkat. Nem kell állandóan szuper diéták után olvasgatnunk, és azon aggódnunk, beleférünk-e a ruháinkba.

Bár ezek a tanácsok általánosak, betartásukkal igaz lassan, de fokozatosan megváltoztathatjuk az étkezési szokásainkat. Észre fogjuk venni egy idő után, mennyivel könnyebbek vagyunk, mennyivel javul a közérzetünk.